Vi skal til det igen. National Ligaens første kampe er lige rundt om hjørnet, og med dem en række nye ansigter vi som presse, tilskuere og alment nysgerrige skal stifte bekendtskab med. Det gælder naturligvis både spillere fra klubbernes egne rækker, såvel som for spillere, der måtte have skiftet deres klub ud med en ny. I dag skal det dog handle om en anden lille skare, nemlig klubbernes imports.

Vi syntes selv, at vi sidste år ramte ganske fint plet mht. klubbernes investering af udenlandske spillere ifht. året før, og vi vil derfor igen tage et kig på, hvordan det ser ud for de enkelte klubber. Hvor sidste år blev en omstilling for mange klubber, der længe havde holdt på deres udenlandske profiler, ser 2016 en lille smule anderledes ud, men der vil stadig være mange nye spændende spillere at finde rundt omkring på positionerne.

Razorbacks fastholder Reda – og henter Berry og DeLancelotti

Efter flere år ude i kulden står den endnu engang på internationalt football for den syddanske storklub, og derfor har de igen i Vejle, traditionen tro, været ude og hente spillere ind til at hjælpe med opgaven. Dylan Reda, der sidste år spillede linebacker for Razorbacks, er tilbage og har to tidligere holdkammerater fra Junior College i Santa Ana med. Reda var et solidt anker for Razorbacks. der sæsonen igennem så fornuftige ud. og der vil igen blive set til ham for at lede netop denne enhed. I hans rolle på forsvaret var han ikke den mest iøjnefaldende spiller for Razorbacks sidste år. Den ære tilfaldt Robert Bleiler, og Reda var hverken flashy eller på anden vis ekstravagant i sit spil. Han var til gengæld fysisk, og viste sig sidste år god til at stoppe løbet på indersiden. Razorbacks må føle, at de i Reda har en spiller, der kan opfylde det, der ønskes både på og uden for banen.

Førnævnte Robert Bleiler er ikke længere en del af Razorbacks-spillertruppen, og det er svært at sigen om det er safety Ryan Berry, der skal være hans direkte afløser. Vejle-klubben har vist sig gode til at bruge deres imports udenfor de positioner de spillede i college, og det er ikke usandsynligt, at Berry vil blive brugt på den offensive side af bolden. Berry spillede sit college football på University of Central Missouri (Div. II), og havde 68 tacklinger (41 solo) i 2013, men har spillet på Junior College med Reda. Med en højde på 180 cm og en kampvægt på cirka 90 kg er hans frame ikke meget ulig Bleilers.

Vi har desværre ikke kunnet finde highlights på Ryan Berry.

Sidste år startede Razorbacks sæsonen uden at have signet en amerikansk quarterback. Det var første gang i mange år, men det sker ikke i år, hvor klubben har hentet Duke DeLancellotti til klubben. Delancellotti spillede quarterback for Texas State Bobcats (Div. I). Det ligner dog ikke at være blevet til meget spilletid for den 25-årige amerikaner der sluttede på Texas State 15-for-40, 2 touchdowns og 1 interception samt 24 rushes for 118 yards og 4 touchdowns i syv kampe. Der er ikke megen tilgængelig film fra hans tid på Texas State, men tilgengæld kan vi finde lidt video fra hans tid på San Clemente Highschool. Selvom vi roligt kan være sikre på, at han har udviklet sig siden da, er det en god indikator på, hvilken type QB vi kan forvente. Filmen viser en quarterback, der er rap på fødderne og rimelig god til at scramble. Typisk er det kasteteknikken, tålmodigheden og opmærksomheden, der udvikler sig mest for quarterbacks i college, og derfor er det virkelig svært at sige ret meget fornuftigt om, hvordan han er som ‘passer’.

Du kan se hans highschool highlights her:

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra Razorbacks

Konlusion: Lille downgrade. Jeg tror ærlig talt ikke, der bliver den store forskel på Razorbacks’ imports fra sidste år til i år. Jeg var stor fan af Robert Bleiler, men havde ikke megen fidus til Steven Wilken. Meget afhænger af, om Ryan Berry kan få det til at fungere på begge sider af bolden, noget som Razorbacks har haft gode erfaringer med, og dermed bidrage, hvor holdet nu savner Bleilers unikke egenskaber som playmaker. Dertil kommer spørgsmålet om, hvorvidt den tilsyneladende lidt uprøvede DeLancelotti kan trække spillet et niveau op fra Wilken. Den manglende spilletid er naturligvis aldrig en fordel, men fortæller ikke nødvendigvis noget negativt om hans talenter. Jeg kan dog, når alt kommer til alt, ikke få mig selv til at kalde det en opgradering over sidste år, når vi ved meget lidt om både Berry eller DeLancelotti, hvoraf vi ingen film har på den første, og kun har highschool highlights til rådighed på den sidste. Heller ikke selvom barren, der skal slås er Steven Wilken, der i min bog kun var en lille opgradering over en ellers velspillende Peter Linnemann sidste sæson.

Brian Amaral til Towers

Sidste års tredjeplads har hentet en gammel kending til klubben i form af Brian Amaral. Amaral har tidligere spillet og/eller coachet for bl.a. Kronborg Knights, Roskilde Kings og Hvidovre Stars, og har også tidligere været en del af Towers-truppen. Amaral er bestemt ingen vårhare i europæisk football, og har spillet i en række forskellige lande og på næsten lige så mange forskellige niveauer, så i Amaral har Towers fundet et spiller, der ved hvad der skal til for at vinde kampe i Danmark. Amaral har spillet stort set alle skill-positions i football, og derfor er det svært at gætte på, hvad han skal spille. Han har oftest været brugt som QB, men jeg har svært ved at forestille mig, at han skal overtage som startende quarterback for Kasper Skyum. Det er dog meget sandsynligt, at han vil fungere som backup nu, hvor Christian Lisby ikke længere er at finde på dansk jord. Uanset hvad så har Amaral vist, at han har hvad det kræves for spille med, og at han uden tvivl kan være en opgradering for Towers

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Towers

Brian Amarals nyeste highlights fra Berlin Rebels (2012) kan findes her:

Konklusion: Upgrade. B.J. Lee var en ligaens helt store skuffelser sidste år for mig. Han spillede ikke i flere vigtige kampe pga. skader og formåede at få sig selv smidt ud i Champions League. I Amaral har Towers, uanset hvor de vælger at bruge ham, fundet en spiller der ved, hvad det vil sige at vinde kampe, og ved hvordan amerikansk fodbold ser ud i Europa, omend der er delte meninger om det nødvendigvis er en god ting. Der kan dog ikke være megen diskussion om, at Amaral er en opgradering for københavnerne over sidste år.

Tigers henter nyt blod

Aarhus Tigers har sagt farvel til Daniel Masifilo der har forladt Danmark til fordel for MLFB (Major League Football), hvor han blev draftet i fjerde runde. Til de uindviede, der, som jeg selv, ikke kendte til MLFB, er det det seneste skud på stammen i forsøget på at skabe en professionel forårsliga i USA. Aarhus Tigers har som resultat måttet ud og kigge sig om efter en erstatning for den populære hawaiianer, og her er valget faldet på wide receiver Justyn Shackleford fra Tulane University (Div. 1). Både i 2013 og 2014 havde han 36 receptions for hhv. 419- og 465 yards og hhv. 5 og 2 TDs. Aarhus Tigers har ikke lagt skjul på forventningerne til 2016, og de tror, Justyn Shackleford kan være manden, der kan hjælpe dem videre.

Vi sad jo igen og kiggede på hvad vi skulle have, og der var mange diskussioner. Vi havde rigtig mange oppe at vende, og faktisk var Justyn slet ikke på vores første shortlist” fortæller Tigers HC Thomas Pedersen og uddyber: ”Lidt ved et tilfælde faldt jeg over hans helt nyoprettede profil på europlayers, og selvom den var ret tom, så imponerede den ene video han linkede til mig virkelig, og jeg fulgte godt med i hans profil. Som den blev opdateret blev han mere og mere interessant for os, og strøg hurtigt op på vores liste”. De havde fra start haft en klar profil på, hvad en eventuel import skulle kunnet, og det havde Shackleford formået at opfylde. ”Han passer helt på den profil, vi søgte på alle punkter. Spillet på højt niveau, two-way player, trænererfaring, virker som en fyr, der kan gebærde sig i Danmark og vigtigst af alt, så brænder han for sporten”. Han forklarer også, at der er en klar forventning om, at Shackelford kan bidrage som coach med at videreudvikle det talent, klubben føler de har på angrebets skillpositions.

Tulane er ikke et hold, der har kastet bolden meget i den periode Shackleford var en del af holdet. I 2013 snittede holdet 17 completions pr. kamp for lige under 200 yards, og her var han holdets næstbedste receiver, mens de i 2014 havde 20 completions pr. kamp for lige over 200 yards. Her var han ligeledes holdets nummer 2 i receptions, men førte holdet i receiving yards. Spilletid er der derfor blevet til en del af, og det er et tegn på, at der har været tillid til ham. Når jeg ser hans video, bringer det unægtelig minderne tilbage på en tidligere Tigers import, Jonn Mathews. Shackleford er mindre, og ser umiddelbart knap så fysisk ud, men han er hurtig, atletisk og har den samme egenskab til at gribe bolden i trafik, hoppe efter de høje bolde og gøre sig fri af modstandernes defensive backs, som Mathews havde for Tigers. Hvis der bare er en lille smule sandhed i det, er det godt nyt for Aarhus-klubben, der har klare mål om at vinde mesterskabet i 2016. Det knap så positive er dog, at rapporterne på Shackleford fortæller en historie om en spiller, der i sin senior sæson ikke helt levede op til forventningerne, og som tabte for mange bolde. Tigers kan dog håbe på, at de i Shackleford får en spiller, der kommer til landet og til klubben med lysten og viljen til at glemme alt om det og bare spille football.

Du kan se Justyn Shacklefords highlights her:

Konklusion: Lille opgradering. Masifilo var en rigtig god spiller, særligt når det rigtig gjaldt, og jeg tror også, han sin naturlige position som cornerback er bedre end Shackleford. Det er bare sådan, at det er nemmere for modstanderen at spille udenom en cornerback end en wide receiver, og så har de offensive imports stort set alle sammen, med undtagelse af Ryan Shotwell, haft større betydning for de individuelle hold. Shackleford kommer til et spækket Tigers-offense, og formår han at finde kemien med hvem end der måtte ende med at spille quarterback i det aarhusianske, kan han blive det krydderi, der skal til for at Tigers når Mermaid Bowl

Amager Demons holder fast i John Stevenson

Det var ikke John Stevensons evner som cheftræner for Demons, der satte barren for, hvad der kunne lade sig gøre, og hvad der ikke kunne på Amager, men snarere hans smalle spillertrup. Holdet startede ellers rigtig fornuftigt med fine resultater mod flere af de forventede tophold, men de skader, der som bekendt altid dukker op i løbet af en sæson, og de manglende erstatninger tillod ikke Demons at tage skridtet videre. Spørgsmålet bliver om Stevenson kan hjælpe holdet skridtet videre, både resultat- og udviklingsmæssigt

Konklusion: Ingen ændring. Det var ikke Stevenson, der holdte Demons tilbage sidste år, men snarere hans totalt udtømte spillerliste. Stevenson og resten af Demons organisation skal forsætte med at bygge organisationen og truppen op. I mine øjne er loftet for Stevensons succes udelukkende afhængigt af kvantiteten og kvaliteten af de spillere, han har til rådighed over sæsonen. Kun en af de to ting har han selv indflydelse på

Stallions henter WR Anthony Clarke

Demons er ikke de eneste, der har hentet forstærkning i Storbritannien. Klubben har sagt farvel til sidste års stjerne Niko Lester, og har i stedet hentet 34-årige Anthony Clarke fra London. Det er nogle store sko at fylde efter en af de bedste EU-imports, jeg set de sidste 5 år, jeg set de sidste 5 år, og det tror jeg heller ikke nødvendigvis, at forventningerne er til i Horsens.

”Vi søgte en erfaren spiller, der kan hjælpe holdet på og udenfor banen. Dan Jeppesen (Sportschef red.) havde en længere dialog med Anthony, og efter en prøvetræning var vi ikke i tvivl om, at Anthony var den rette til at hjælpe holdet i år” fortæller Stallions’ head coach Anders Bysted. ”Hans erfaring fra andre ligaer var vigtig for os, da det kan give os et indblik i, hvordan tingene bliver gjort andre steder end i Danmark”. Bysted forklarer samtidig, at holdet er afklaret med, at han formentlig ikke kommer til at gentage den succes Niko Lester havde på holdet sidste år, men at det heller ikke i første omgang er hensigten.

Anthony Clarkes video er virkelig svær at vurdere, fordi han tydeligvis er langt bedre end hans direkte konkurrenter. Det ville under normale omstændigheder være et rigtig godt tegn, men her gør det det bare rigtig svært at vurdere, hvilken type spiller man kan forvente. Clarke ser rimelig hurtig ud, og ligner at have gode hænder. Han medbringer erfaring fra fem forskellige europæiske hold i hhv. Finland, Italien og Tyskland, som de helt sikkert vil kunne drage nytte af i Stallions

Du kan finde Anthony Clarkes highlights her:

https://www.youtube.com/watch?v=lYro2O9CzQ8

Konklusion: Downgrade. Jeg ser ingen måder, hvorpå Anthony Clarke kan udfylde de ret store sko, der er efterladt af Niko Lester, og det gør det video, jeg har set på Clarke heller ikke. Han er dog uden tvivl en billig løsning, og vil kunne bruges til at opgradere en position, hvor end Stallions vælger at bruge ham. Samtidig bringer han en masse erfaring med til truppen og vil formentlig også kunne bidrage udenfor banen.

Følgende klubber har ikke valgt at bringe US/EU-imports ind i 2016:

Søllerød Gold Diggers

AaB 89ers

Herlev Rebels