National Liagen 2020 var, ligesom det meste andet i 2020, lidt specielt. Først blev sæsonen udsat fra april, så til august og til sidst forkortet fra 10 til 4 kampe. Da slutspillet skulle i gang, måtte det aflyses og sæsonen sluttede brat.

Når det så er sagt, så fik vi en masse fantastiske kampe med de fem hold i ligaen. Nu hvor sæsonen er afsluttet, og årets all-star hold er sat, er det også tid til at kigge på årets MVP i National Ligaen. Efter grundspillet blev en række kandidater fremhævet, som har gjort en ekstraordinær stor indsats for deres hold, og det er da også på denne liste, at vi skal finde årets MVP.

Breon Allen, runningback, AaB 89ers

Breon Allen er 27 år, og har netop afsluttet sin anden sæson i 89ers, men inden da, har han også altid gjort sig bemærket, når han har været på banen.

Han gik på high school i Daytona, Florida, hvor han gik på Warner Christian Academy. Allen spillede ikke kun football. Han spillede også baseball og løb track. Hele tre sæsoner, løb han for mere end 1.000 yards i sin tid på high school, og spillede tre sæsoner i træk i State Championship game, som han desværre aldrig vandt. I hans sophomore sæson løb han for 1.495 yards og scorede 18 touchdowns på blot 145 forsøg (10,3 yards pr. løb). Året efter, som junior, blev det en meget lignende sæson. Denne gang for 1.312 yards og 19 touchdowns på 172 løb (7,6 yards pr. løb), han havde yderligere 15 receptions for 231 yards (15,4 yards pr. reception). Hans sidste sæson på high school blev også hans bedste. Her blev det til hele 1.609 yards og 19 touchdowns på blot 99 løb (16,3 yards pr. løb og et touchdown på hvert femte løb). Han greb også i den sæson 15 kast for 325 yards og 5 touchdowns.

Hans college karriere startede han på junior college, Snow College (Idaho). Her blev det til to sæsoner.

Den første sæson toppede, da han i Top of the Mountains Bowl løb for 134 yards og 3 touchdowns, som var med til at sikre sejren. Han løb i alt for 772 yards og 10 touchdowns i den sæson.

I anden sæson spillede han en meget større rolle og havde stor andel i at sæsonen sluttede med en 11-1 record og vandt Carrier Bowl. Han blev den første runningback fra Snow til at føre NJCAA i rushing yards og touchdowns (1.632 yards og 20 touchdowns). Efter to sæsoner var han ligeledes den runningback i Snow’s historie, der havde løbet for flest yards, 2.404.

Dette bragte ham videre til East Carolina University, hvor han ligeledes spillede to sæsoner. Den første sæson starter han kun i én kamp, får i alt 311 rushing yards og griber for 130. I anden sæson får han en meget større rolle og starter inde i 10 kampe. Det bliver til 869 yards og 8 touchdowns på 134 løb og 289 yards og 1 enkelt touchdown på 35 receptions.

Efter college havde Allen håbet på at få chance ved NFL minicamps, men den drøm gik aldrig i opfyldelse. Dernæst var han på vej til Canadian Football League, men manglende pas på det tidspunkt, som satte en stopper for det skifte. Derfor stoppede han med at spille football og turen gik til Minot State University, hvor han var runningback coach og special teams coordinator. Han var på Minot State i en enkelt sæson inden han selv vendte tilbage på banen, og fortsatte i Colorado, hvor han spillede Indoor Football League. Året efter spiller han for Salt Lake Screaming Eagles, også i IFL.

I 2018 rejser Breon til Europa, hvor han får sin første europæiske kontrakt i Tyskland, hvor han spiller for Hannover Spartans i German Football League 3. Her bliver det til hele 29 touchdowns. 17 af dem på løb, 5 griber han, 2 defensive interceptions, 3 kick returns og 2 punt returns.

Breon til Danmark, til 89ers

2019 bliver Breons første sæson i AaB 89ers, hvor han allerede fra start sætter sit præg på holdet. Det bliver til 8 kampe for ham, hvor han løber for 1.083 yards og hele 14 touchdowns på 108 forsøg (10 yards pr. løb og touchdown på ca. hvert 7. spil), og førte ligaen i yards og nr. 2 i rushing touchdowns. Hans anden sæson i 89ers, og den netop afsluttede sæson, blev desværre en kort fornøjelse, hvor det blot blev til fire kampe. På trods af det, var det en ligeså produktiv Allen, der indtog ligaen, og fuldt fortjent er blevet kåret som National Liga MVP 2020. I de fire kampe løb han for hhv. 73, 205, 195 og 125 yards, samlet 598 og 8 touchdowns. Kampen imod de danske mestre, Triangle Razorbacks, hvor han har 195 rushing yards, griber for 47 yards, løber 2 touchdowns og topper den med også at gribe 2 touchdowns, må anses for værende en af hans bedste kampe i karrieren. Foruden det, forcerede han også en fumble på defense. 89ers vandt kampen, som gav dem 3rd seed i slutspillet.

Allen har i sin karriere opbygget en enorm erfaring, som er med til at hæve hele niveauet i National Ligaen. I hans karriere har han løbet for næsten 6.000 yards og scoret 166 touchdowns. 

Det er ikke kun når Allen selv er på banen, at han gør en forskel for dansk football og har uden tvivl været en stor gevinst for AaB 89ers de seneste to år. Tidligere på ugen udtalte Allen følgende til www.americanfootballinternational.com:

“For me it’s teaching the youth, that’s my favorite. I have been playing this game for such a long time and it has given me so much. So to be able to take my experience and knowledge of the game and share it with the kids and then to watch them apply it to their game after I have taught it is a very rewarding feeling for me.”

Stort tillykke til Breon Allen med titlen som National Liga MVP 2020.

Hvad 2021 skal byde på er endnu uvist, men uanset hvor han ender med at spille, er der ingen tvivl om, at han kommer til at gøre sig bemærket, når han får bolden i hænderne.

Breon Allens highlights for 2020 sæsonen kan ses her:

https://www.hudl.com/video/3/1743023/5f6f05f94ba8580a4c17f768