Foto: Christian Carlsens Facebook-profil

Den 19-årige danske quarterback Christian Carlsen går en spændende tid i møde. Han har netop sikret sin fremtid de næste fire år. De fire år skal han tilbringe på Elmhurst College i Chicago, Illinois. Europæiske quarterbacks i college er en sjældenhed, og Christian er den første danske quarterback, der får chancen på et amerikansk college. Vi fik os en snak med Christian om hans high school-tid på La Lumiere, hvor han har tilbragt de seneste to år, om Elmhurst og om hans fremtidige planer.

Hvad har tiden på La Lumiere lært dig – sportsligt og personligt?

”Det har givet mig noget mere disciplin generelt. Jeg ved i hvert fald, at jeg personligt er blevet mere struktureret. En prep-school er meget anderledes end et gymnasium i Danmark. Der er mange flere hårde, faste regler, så det kan godt blive irriterende, men man lærer meget af det. I slutningen giver det én mere disciplin, og har gjort, at jeg har fået bedre styr på tingene. Sportsligt skal man selv sørge for at holde styr på sin træning. Det er ikke så stort et football-program, vi havde. Det var basketball, der var størst på La Lumiere. Det betød, at du selv skulle sørge for styrketræningen og anden træning, så rent sportsligt vil jeg ikke sige, at det har lært mig så meget, men det har alt i alt hjulpet mig, at jeg har været på en amerikansk high school.”

Hvorfor valgte du netop Elmhurst? Hvad var vigtigt for dig i udvælgelsen?

”Noget af det vigtigste er, at jeg har et stort netværk af mennesker i Chicago, hvor Elmhurst ligger. Den anden del er, at Elmhurst akademisk var en af de bedste skoler, jeg kunne vælge imellem. Det var den skole, hvor jeg følte, at med de akademiske scholarships, jeg har fået tilbudt, virkede Elmhurst lige umiddelbart til at være det bedste sted for mig. Jeg vidste, at med alting kombineret og med de besøg, jeg har haft på campus, og hvis jeg kunne få de finansielle faktorer til at passe, så ville det helt klart være dét sted, jeg ville hen. Udover det synes jeg, at Elmhursts football-hold har et godt niveau, og jeg tror, at de engang kan komme til at spille med om divisional championship, men også at det er et sted, hvor jeg kan spille tidligt i forløbet, er vigtigt. Jeg havde også andre skoler, som FCS- og Division II-skoler, hvor jeg måske ikke vil komme til at spille så tidligt, og jeg måske ikke får de scholarship-penge, jeg har brug for, og det samtidig ikke er de bedste akademiske skoler. Derfor var Elmhurst den eneste skole i Chicago, som jeg havde ansøgt om at komme ind på, og mit netværk dér fik stor betydning.

Elmhurst College ligger blot 35 minutter fra centrum af Chicago. På trods af den korte afstand til centrum skulle Elmhurst College, ifølge dem selv, kunne tilbyde en fredfyldt oplevelse for deres elever. Deres football-hold spiller i NCAA Division III, og endte 2014-sæsonen med en 5-5-record.  Deres bedste sæson i nyere tid, var da de i 2012 endte fornemme 10-2, og samtidig blev CCIW-mestre (College Conference of Illinois and Wisconsin red.).

Hvad forventer du at få ud af opholdet?

”Jeg forventer, at det kommer til at gå godt. Jeg forventer, at jeg kommer til at gå ind i camp og arbejde hårdt og forhåbentlig imponere coaches. Jeg ved ikke, om jeg kan starte før andet eller tredje år. Jeg håber selvfølgelig at få en god vennekreds på skolen, selvom jeg ikke kender nogen der endnu, men det føles som et godt sted og nogle gode mennesker, der går der. Det er en lille skole, så man bliver let tættere med folk, og kommer tit til at se folk, som man kender rundt omkring på skolen i forhold til, hvis det var en større skole. Det kan jeg godt lide. Jeg forventer, at det skal blive fedt, men at jeg stadig skal arbejde hårdt for det. Skolen ligger et fantastisk sted, og jeg håber selvfølgelig, at fodbolden bliver god.”

Hvad er dine planer for fremtiden, når du engang er færdig på Elmhurst? Ser vi dig overhovedet nogensinde tilbage i Danmark?

”Planen er at blive der fire år og tage min uddannelse, men længere fremme ved jeg ikke helt. Jeg har tænkt over det, men har alligevel ikke tænkt så meget over det. Jeg ser, hvad der byder sig. Det er lidt i det uvisse.”

Har du nogen råd til unge spillere i Danmark, som drømmer om et college-ophold?

”Jeg vil sige, at man skal sætte sig nogle mål og arbejde målrettet imod dem. Finde ud af, hvad det kræver. Snakke med folk, undersøge de økonomiske aspekter, og så kræver det, at du i hvert fald nogle år arbejder intenst for at nå mod dine mål. Samtidig fokuserer man på sin skole, så man kan få økonomisk hjælp til eksempelvis scholarships. Man skal tro på sig selv. Det er noget af det vigtigste, jeg kan give videre.”

For at få sat Christians bedrift i perspektiv, har vi talt med Thomas Brygmann, som både er ekspert her på Nationalligaen.dk, tidligere offensive coordinator på A-landsholdet, ansvarlig for DAFFs uddannelser, og også er underviser på DAFFs QB-trænerkursus.

”Christian er et produkt af en satsning på netop QB-positionen. Vi har i DAFF lagt stort fokus på udviklingen af danske QBs både gennem en positionsuddannelse, QB clinics og ekstra træninger på landsholdet helt fra fra U17-landsholdet. Det er stort det, som Christian har formået, for der er ikke tvivl om, at Christian er rekrutteret til at spille football på Elmhurst, udtaler han.

Vi på Nationalligaen.dk ønsker Christian Carlsen held og lykke, og vi glæder os til forhåbentlig at kunne følge med i hans amerikanske eventyr.