Intet A-landshold har nogensinde vundet en kamp ved et A-EM. Holdet spiller med i gruppen for kun anden gang, og en sejr i morgen over Storbritannien vil blive skrevet direkte ind i dansk football historie.
Danmark skal for første gang ved dette EM have favoritrollen. Første kamp spillede Danmark op mod turneringens helt store favoritter i tre quarters, og dernæst var danskerne foran i en halvleg mod et hold der skal spille bronzekamp på lørdag. 2 tætte kampe, men ingen sejr.
Nu står kampen mod turneringens klart svageste mandskab indtil videre, der endnu har til gode at score et offensivt touchdown. Så umiddelbart ligger den lige til højrebenet for danskerne.
Men i begge de foregående kampe har det kostet Danmark dyrt at man i større eller mindre perioder har spillet ufokuseret, udisciplineret eller ustruktureret football. Det skal naturligvis rettes op, hvis kampen mod Storbritannien skal vindes. For som Head Coach Lars Carlsen har sagt til holdet, så er alle holdene i denne turnering simpelthen for gode til, at vi kan lette særligt meget på speederen. Gør vi det, så taber vi også til Storbritannien.
QB’s kæmper om momentum
For England startede James Slack første kamp som QB. Slack spiller i GFL for det nuværende #1 rangerede hold i Europa, Schwäbisch Hall Unicorn, og han var inden turneringen nok en af de større profiler for briterne. Han blev dog bænket i den første kamp mod et velspillende Finland. Hans erstatning Patrick Daley, blev også bænket, og deres tredje QB Brad Thompson afsluttede kampen. Ingen af dem skabte særlig meget offensiv succes.
Imod Frankrig spillede Daley hele kampen, og lavede en del atletisk spil. Det britiske offense var også noget mere succesfuldt mod Frankrig, men formåede i alle deres ture til end zone kun at score tre field goals.
For Danmark havde vi i kampen mod Østrig en meget velspillende Jakob Karkov. I anden kamp blev han bænket efter en periode med dårlige beslutninger, og et offense der ikke lavede mange store spil. Ind kom Kasper Skyum, og formåede at få lidt mere liv i spillet.
Det store spørgsmål er således hvem der spiller QB for de to hold. For at forudsige hvem, vil jeg kigge nærmere på de 4 første kampe, de to hold har været involveret i.
Det danske forsvar har i de to første kampe set relativt solide ud mod passing gamet. Med undtagelse af en håndfuld pass interferences i kampen mod Sverige, har man lukket ned for nogle relativt store profiler. Det har også flere gange været meget tæt på interceptions. Dog har det danske forsvar mødt to meget mobile quarterbacks, og havde særligt i den første kamp problemer med at tøjle Alexander Thury.
Derfor tror jeg at briterne stiller med Patrick Daley som QB, der i kampen mod Frankrig formåede at lave spil med fødderne.
I det britiske forsvars tilfælde blev man af det franske hold udstillet i sit passing forsvar på det dybe kast. Hvis det skal fungere kræver det tre elementer. En frisk Thomas Ashworth, en velspillende Mads Hedegaard og en kølig Jakob Karkov. Med alle disse tre elementer, har vi chancen for at lave store spil over toppen, mod et secondary der ikke er særligt godt sammenspillet, og hvor Ashworth og Hedegaard har fart nok til at straffe tøvende DBs.
Det er dog også her man finder Storbritanniens største profil CB og kick returner Josh Amis. Mod Finland scorede han briternes eneste point på et langt interception return. I begge kampe har han også været en giftig atlet i return spillet, og gjort livet svært for de sparkende hold. Matcher de ham op mod en af de hurtige WRs, vil Aske Troen kunne vinde nogle bolde mod den anden CB.
Med denne begrundelse, tror jeg også at Karkov starter for Danmark. Vi bliver nødt til at gå i luften mod briterne. Dette skyldes også at vores running backs er slidte. Lasse Lykke blev skadet i kampen mod Sverige, og det sløvede hans ellers gode spil. Michel Konate blev skadet i første kamp, og så lidt mærket ud. Tredje RB Rasmus Carøe har ikke set banen meget endnu, men det kan tænkes at ske, skulle de to andre ikke være 100% klar.
Skaderne har også bredt sig til linebacker gruppen. Her slog Alexander Mylsted skulderen i første kamp, hvor han blev taget ud tidligt. Han lignede dog ikke en spiller der var meget hindret i kampen mod Sverige. Her brækkede Jimi Smidt dog næsen, og selvom det ikke er en skade der forhindrer ham i at spille, gør det helt sikkert ondt, og spørgsmålet er om smerten hindrer ham på nogen måde. Man må håbe at han og resten af holdet glemmer alt om smerte og træthed når de træder på banen.
Position for position er der ikke mange pladser hvor danskerne ikke matcher eller overgår briterne. Den britiske offensive linje så decideret dårlig ud mod finnerne, og den danske defensive linje er en af vores klare styrker.
Derfor forventer jeg også at et dansk hold med tre hviledage, med fokus på at fikse mentale fejl fra de tidligere kampe, skal vinde denne kamp.
Lars Carlsen var igår gæst på vores podcast, så hør med på den nyeste episode, og få et dybere indblik i Danmarks kampe.
Kampen spilles kl. 11.00 finsk tid på ISS Stadium i Vantaa Finland.
Stream kampen her: http://ifaf.yaretv.com
Live stats: http://jenkkifutis2018.fi/denmark-greatbritain-04-08-2018/