1st Down Photo

I lørdags blev der skrevet dansk football historie, da AaB 89ers gav debut til den første kvinde i National Ligaen, Cecilie Aarup Nielsen (nr. 52). Hun oplevede første gang football, da hun var på high school i Washington, USA. Siden da, er interessen for sporten kun vokset og nu har hun fået debut på NL-holdet.

2021 er det første år, hvor der er organiseret kampaktivitet for kvindeholdende i Danmark, hvor Triangle Razorbacks, AaB 89ers, Aarhus Tigers og Copenhagen Tomahawks tørner sammen.

Vi har fanget Cecilie, som fortæller om sin store interesse, hvordan den er opstået og hvad han drømmer om i fremtiden.

Foto: 1st Down Photo

Først og fremmest, Cecilie, hvem er du uden for banen?

Cecilie Aarup Nielsen, 22 år. Har to storebrødre. Studerer til serviceøkonom og arbejder som tjener og ved siden af. Ellers har jeg spillet volley i lang tid, så følger stadig med i ligaen eller tager et slag beach volley.

Hvornår og hvordan opstod din interesse for amerikansk fodbold? Og hvor længe har du spillet?

Jeg blev for første gang rigtigt introduceret til sporten da jeg var på udveksling på en high school i Washington i USA i 2015. Her så jeg mine første amerikanske fodboldkampe, og lærte sporten at kende. Skolen jeg gik på havde også en tradition, hvor pigerne spillede en kamp til noget de kaldte PowderPuff, som man kan sige er en hybrid imellem flag football og amerikansk fodbold.

Da jeg kom tilbage til Danmark, så jeg en dag tilbage i 2018 at AaB 89ers holdt en rookie-dag for kvinder, som jeg tog ud til og jeg har været hooket lige siden. Så jeg har spillet i ca. 3 år.

Hvor meget tid bruger du på amerikansk fodbold på en gennemsnitslig uge?

Jeg vil helt klart sige at den tid jeg bruger på amerikansk fodbold, er steget drastisk efter at jeg er begyndt at træne med NL-holdet. Kvindeholdet træner før NL-holdet, så hver tirsdag og torsdag tager jeg hjemmefra kl 17, og er først tilbage igen kl 22.
Ved siden af selve træning bruger jeg tid på at styrketræne og se film for at forberede mig til træning og kampe. Så jeg vil sige at jeg bruger en del tid på det, men jeg elsker det jo, så det føles ikke som meget.

I år, er det den første sæson i Danmark, hvor der spilles organiseret kampe med kvindehold. Hvordan tror du, at vi kan skabe opmærksomhed, som fanger endnu flere potentielle spillere?

Ved at blive mere synlige, både på sociale medier, men også ved fx at have et tv-hold ude, som vi havde ved stævnet i Vejle.
Jeg ved at der allerede er en del samarbejde med kommuner med fokus på unge, som man måske kan videreføre til kvinderne også. Her kan man måske også involvere sådan noget som højskoler. Og ellers er word-of-mouth altid en god salgsstrategi.

Var deltagelse i NL et mål for dig eller er det blot fulgt med?

Det er lidt svært at svare på, for på den ene side, er det ikke noget jeg målrettet er gået efter, men på den anden side vil jeg også sige at det er noget jeg har gjort mig fortjent til, for når jeg træner med NL, træner jeg på lige fod med alle andre, og bliver derfor også udtaget på lige fod med alle andre.

Træner du og/ eller andre kvinder med NL holdet i hverdagen? – Hvis ikke, hvordan forløber jeres egen træning?

Som det er lige nu, er jeg den eneste kvinde, der træner med NL holdet i AaB 89ers. Kvinderne træner som sagt inden herrerne, så det betyder at jeg først træner med kvindeholdet og derefter med NL, så det bliver lidt over 3 timers træning hver tirsdag og torsdag. Der er hverken lige så mange spiller eller trænere på kvindeholdet som der er på NL så der har vi en træning om ugen med fokus på defense og en med fokus på offense. Ellers er strukturen nogenlunde det samme.

Hvor mange spillere er I i Aab 89ers kvindetrup?

Vi er 14 kvinder, men vi har en der er gravid (et problem herrerne ikke rigtig har) og et par stykker der er skadet, så det skifter lidt hvor mange vi er til træning.

Hvordan er det som ene kvinde i truppen, at være en del af en testosteronpræget trup? Både i hverdagen, men også på en tur som den i havde i lørdags?

Det har jeg slet ikke noget problem med. NL-holdet har været meget imødekommende.

Får du særbehandling ved det fysiske til træning eller andre særlige hensyn? Og hvordan har du det med det, uanset om du gør eller ej?

Nej, og det har jeg det så fint med. Der vil altid være nogen der er stærkere og hurtigere end mig, men så har jeg noget at stræbe efter. Jeg bliver kun bedre ved at komme op imod nogen der er bedre. Og jeg tror nærmest at jeg ville blive fornærmet hvis der blev taget særlige hensyn. For mig er det mere et spørgsmål om evner og indstilling. Hvis jeg tog til træning med den indstilling, at jeg burde behandles anderledes fordi jeg er kvinde, føler jeg ikke at jeg ville blive en del af holdet som jeg er det nu.

Enkelte danske kvinder har spillet på kontrakt i udlandet, Sidsel Andersen, som var i Finland og senest Luna Schytz, som var i Sverige. Er det et fokus og en drøm du selv har?

Det er ikke noget jeg er gået målrettet efter indtil nu, jeg er stadig forholdsvis ny i sporten, men det kunne godt være en drøm jeg kunne få, og er sikker på at det kunne være en meget spændende og givende oplevelse. Lige nu er mit fokus at være med til at udbrede dansk amerikansk kvinde fodbold i Danmark og nyde det at spille en sport jeg elsker. Men jeg har kæmpe respekt for både Sidsel og Luna.

Hvor stort tør du drømme om dansk amerikansk kvinde fodbold i fremtiden?

Man kan vel altid drømme stort, om det så bliver en realitet, vides ikke, men det sker i hvert fald ikke hvis man ikke vil det. Jeg ville elske hvis der var en kvindeafdeling for hvert hold der var i Danmark, så vi kunne få lov til at spille nogle flere kampe og have et større fællesskab.

Foto: 1st Down Photo

Hvad er dit bidrag til NL truppen kontra kvindeholdet?

Svært at svare på, men NL-truppen giver i hvert fald mig en masse viden og erfaring, som jeg kan give videre til kvindeholdet.
Jeg bidrager vel med mit engagement og vilje til at lære.

Hvis du sidder og er nysgerrig på amerikansk fodbold for kvinder, så kig ind på Facebooksiden: Amerikansk fodbold for kvinder, hvor du kan finde spillesteder, kampe mm.