Dagene til sæsonens første kickoff er talte. Både spillere og trænere kan snart få lov at nyde frugten af det hårde arbejde de siden oktober har lagt for dagen, for at gøre sig selv og deres hold bedre. For en lille håndfuld spillere og trænere vil det være første gang, at de skal sætte fødderne på en dansk amerikansk fodboldbane, og trods det er der til netop dem, tårnhøje forventninger. Vi snakker selvfølgelig om dette års imports. Vi kigger i dag nærmere på de fire klubber der indtil videre har offentliggjort deres imports for 2015, og hvad disse ville kunne komme til at betyde for klubberne.

2014 blev endestationen for en række import profiler i dansk football. J.R. Artozqui, en af hjørnestenene i Towers succes og holdets to mesterskaber i ’13 og ’14, fik ikke fornyet kontrakten. Jonn Mathews fik to sæsoner i 89ers og sidenhen tre i Tigers, og har haft en kæmpe andel i Tigers opblomstring over de seneste to sæsoner. På trænersiden var det særligt Johan Williams, der i perioder fik Herlev til at ligne et muligt mesterskabshold, mens han også slog sine folder på det danske A-landshold. Netop disse tre profiler har igennem de sidste fem år været en integreret del af sporten i Danmark, og er ikke mindst en indikator for hvor stor indflydelse import spillere kan have – ikke bare på deres klub, men for hele sporten i Danmark.

Mestrene satser på løbespillet

Kasper Skyum skal igen agere kaptajn for et Towers angreb, der sidste år var dominerende, når J.R. Artozqui stod bag center. Selvom angrebet forventeligt kommer til at se meget anderledes ud i 2015, venter der stadig den erfarne landsholds QB en kæmpe opgave. Det er en opgave som ledelse og trænerstab i Towers ser ud til at være klar over kræver hjælp, og til netop denne opgave har de fundet RB B.J. Lee, som skal tvinge National Ligaen til at tage et, i forvejen, stærkt løbeangreb alvorligt.

B.J. Lee har en fortid i Southern Methodist University (SMU) og Jackson State University (JSU) som WR, RB og KR, men løb også Track and Field for JSU. Her satte han bl.a. indendørs rekorden i SWAC (Southwestern Athletic Conference) på 60 m. distancen på blot 6.67 sekunder. Ikke overraskende giver hans highlights også et hint om en ekstrem eksplosiv spiller, der både kan gribe bolde ud fra slot-positionen såvel som lave store spil ud af backfield.

”Valget faldt på en RB af flere årsager” udtaler Towers Sportschef Anders Skovgren. ”Der har været lidt udskiftning i truppen, hvilket gjorde, at vi mistede vores 2 top RBs fra sidste år. Samtidig har vi en ambition om at kunne spille football på højeste niveau med danske QBs. Vi er meget glade for at have Kasper Skyum og Christian Lisby tilbage på QB pladsen. Med to så dygtige danske QBs ønskede vi at styrke holdet med en spiller, der kan være med til at gøre en forskel i Championship League. I et nyt offense med danske QBs, ønsker vi at optimere vores muligheder for succes, med en stærk playmaker på RB pladsen. Valget på B.J. kom sig af flere forskellige ting. For det første passede han profilen – en spiller der er hurtig, og kan bruges som et våben i både løbe og kasteangrebet. B.J. blev rekrutteret til SMU som WR og fortsatte så hos JSU som RB, så det var rigtig interessant” fortæller han slutteligt om valget af netop Lee.

Defensive Coordinator Victor Andersen havde muligheden for at mødes med Lee i november og tog derfra med en meget positiv oplevelse af en spiller, som han mente ville passe godt ind i Towers. ”Forventningerne er ikke at han skal komme ind og bære hele angrebet, som J.R. gjorde dengang han kom til. Vi har rigtig mange dygtige spillere på offense, og B.J. skal være endnu en af de brikker vi kan bruge fornuftigt. Han er hverken den eneste playmaker eller RB på offense” forklarer Victor Andersen der uddyber: ”Med ham på banen kan han både være en trussel i og med han er så hurtig, men der kan også være med til at give noget mere plads til en masse af vores andre rigtig dygtige spillere”. Han og resten af Towers’ ledelse er dog også realistiske omkring signingen af Lee: ”Vi prøver ikke at få ham til at fylde nogens sko. Det her hold kan sagtens begå sig uden JR”.

Konklusion: Lille downgrade. B.J. Lee bringer et spændende skillset med sig til Danmark, men ingen kan tage fra J.R. Artozqui hvad han har betydet for Towers over de sidste fem år, både på og udenfor banen. Selvom de to spillere ikke direkte kan sammenlignes, vil deres respektive påvirkning af kampene og ikke mindst klubben blive det.

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=Wshqjm1_nnQ’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′]

Reda og Bleiler klar for Razorbacks

Triangle Razorbacks har indtil videre offentliggjort to imports for 2015 sæsonen. LB Dylan Reda fra University of Southern Mississipi og WR/DB Robert Bleiler fra East Stroudsburg University skal i år spille i de sort-røde. Umiddelbart virker de til at blive en tydelig opgradering over sidste års imports, hvor hverken QB Tyler Benz eller TE Spencer Bruce formåede at indfri klubbens forventninger om et retur til Mermaid Bowl.

Reda ser på forhånd ud til at blive holdets helt store profil i 2015. Med to sæsoner som starter for Southern Miss Golden Eagles (Div. I-A) ser den 23-årige amerikaner mere end klar ud til at tumle med den bedste danske række. Det er endnu usikkert hvordan Razorbacks ønsker at bruge Reda, men hans video viser en teknisk dygtig, stor og meget fysisk ILB, der kan spille både løbet og kastet. Han blev rangeret som den 78. ILB ud af 109 ILB før draften i 2014 af nfldraftscout.com. Reda kommer til Razorbacks efter række mindre skader, og det kan skabe problemer for et ambitiøst Vejle-hold hvis det bliver et tema i løbet af sæsonen.

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=gSVEYSF7x8U&t=252′ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′]

På den anden side af bolden vil det blive Robert Bleiler der skal hjælpe QB Peter Linnemann med at sætte point på tavlen. Med en 40 yd tid på 4.47, krydret med fysiske mål der siger 185 cm og 95 kg, besidder Bleiler tydeligvis nogle meget unikke atletiske egenskaber, der kan skabe problemer for de fleste defensive backs i Danmark. Han sluttede sin sidste sæson på East Stroudsburg University (Div II) med imponerende 71 catches for 1199 yards og 12 TDs.

Hans video viser en god routerunner, der også er i stand til at løbe de dybe ruter, og som ikke er bange for at søge kontakt. Selvom det endnu er meget tidligt at sige, er en sammenligning til sidste tre års Tigers Import, Jonn Mathews, mht. typen af spiller, nok ikke helt ved siden af. Det er dog kun tiden der vil vise om han kan opnå dem samme succes som Jonn Mathews havde i Tigers.

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=NY-sdXT8Ro0&t=308′ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′]

Konklusion: Upgrade. Der er ingen tvivl om at Razorbacks rammer nyt territorium uden en amerikansk QB når sæsonen går i gang, men spiller for spiller virker både Reda og Bleiler, som en klar opgradering over Benz og Bruce. Det står dog klart, at meget kommer til at hvile på Linnemanns skuldre og han vil ikke have storebror, Thomas, eller Ken Suhl at falde tilbage hvis ikke han kan få den offensive maskine til at køre.

Tigers henter Hawaiianer

Tigers har været på den nærmest umulige opgave at skulle finde erstatningen for førnævnte Jonn Mathews, der i fem år har været med til at forme National Ligaen. Valget faldt på CB/WR Daniel Masifilo fra Hawaii. Masifilo var i 2011 og ’12 på Arizona State Universitys scout team som WR, men flyttede, efter et trænerskifte, til University of Hawaii for hans sidste år på College hvor han gjorde sig som CB.

Det står klart for enhver at Masifilo i sit første år i Danmark, ikke kommer til at erstatte tidligere Tigers import Jonn Mathews og det gør formand Peter Friis det også klart med det samme. Han er dog ikke i tvivl om at Masifilo var det rigtige valg for klubben og gør det klart at han fra start havde en rigtig god fornemmelse omkring signingen af Masifilo:

”Masi er easygoing og har en fed åben personlighed. Jeg tror han bliver rigtig, rigtig god”.

Peter nævner også Masifilos fysik som en af nøgle punkterne til at holdet valgte netop ham. Med sine 190 cm og 92 kg, en 40 yard dash på 4.53 sekunder samt 18 reps i 100 kg bænkpres, er han et fysisk vidunder. De første forlydender ud af Tigers har da også været overvældende positive om den unge Hawaiianer fra både spillere og trænere i klubben, og det ligner der venter en spændende spiller i Tigers nye import.

Valget af en CB er unikt for en dansk klub, og det er meget sandsynligt at han vil blive flyttet rundt på det aarhusianske forsvar. Det er lige så forventeligt, at han vil blive brugt i en myriade af forskellige situationer på angrebet i samme facon som Mathews blev det i 2013 og 2014. Det er en spændende signing for et hold der jagter guldet, der, foruden at styrke forsvaret, også vil hjælpe hvem end der bliver udpeget til at overtage Mathias Lilhauges rolle i 2015.

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=wUBmClOp9uk’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′]

Konklusion: Downgrade. Masifilo ser rigtig spændende ud på video og ligner en rigtig god signing for et Tigers hold, der hungrer efter at opgradere sølvmedaljen. Han vil få en kæmpe rolle som spiller og ikke mindst som leder i Tigers, men Jonn Mathews er både på og uden for banen en meget svær person at erstatte.

Englænder til Amager
Jesper Torstensson har gennem de sidste seks år været manden i spidsen for Demons, men 2014 blev endestationen, og ledelsen i Demons har i stedet valgt at satse på en noget overraskende figur i engelske John Stevenson, som holdets nye cheftræner. Det er højst uortodokst at man vælger at hente en europæisk træner til National Ligaen, og det bliver spændende at se hvad han formår at bringe med sig til Amager.

48-årige Stevenson har 14 år som spiller, og yderligere 12 år som træner under bæltet, og kommer til Amager med en 46-16 record som HC for University of Derby Braves. Et hold der, inden han kom til, havde lidt to 1-7 sæsoner. Det er derfor en herre med et spændende CV der i de kommende sæsoner skal stå i spidsen for Demons.

Konklusion: Upgrade. Demons har i seks år, under Jesper Torstensson, kørt et unikt offensivt system, der har fået dem langt, men signingen af Stevenson kan forhåbentlig skabe nyt håb og ny interesse for en sjællandsk klub, der er presset mellem Towers, Gold Diggers og Rebels i forhold til at rekruttere nye talenter.

Horsens henter hjælp syd for grænsen

Horsens Stallions sagde i marts farvel og tak til William Miller, der ellers stod til at skulle stå i spidsen for oprykkerne. Ikke meget vides om årsagen til Millers exit, men det er sjældent et godt tegn, når et hold så kort inden sæsonstart afskediger deres træner. Stallions har i stedet taget et kig på en afløser i form af WR/DB Niko Lester. Lester kommer til klubben fra Cologne Falcons der d. 4. marts i år, så sig nød til at forlade GFL 1. Klubbens hovedsponsor trak sig, og det var ikke muligt for Falcons at finde de nødvendige 200.000 Euro klubben skulle bruge til at overleve.

Det er ikke meget der vides om Lester. Han startede karrieren i 2008 og debuterede i 2010 som senior. Han var med tyske U19 landshold til U-VM i Ohio i 2009, har af to omgange været med i bruttotruppen til det tyske A-landshold og én gang for Team Worlds 100 mands bruttotruppe. Samtidig spillede han for New Yorker Lions, da holdet vandt det tyske mesterskab i 2013. Så umiddelbart ser CV’et bestemt imponerede ud.

Med sine 188 cm. og 95 kg. og sin erfaring på begge sider af bolden er Lester en meget spændende signing for en oprykker som Horsens Stallions. Det er klart at Stallions og resten af football Danmark ikke skal forvente at se et Division 1-A College talent på banen når sæsonen sparkes i gang, og film af ham viser da også en spiller der stadig er ved at lære skiftet fra WR til DB. Filmen viser også en spiller der spiller hurtigt, og ikke har et problem med at spille fysisk football.

http://www.hudl.com/athlete/2325469/highlights/180970375/v2

Konklusion: Upgrade. Der kendes af gode grunde intet til kontraktens størrelse eller længde, men typisk er europæiske signings billigere end deres amerikanske ‘storebrødre’, og det er godt for en mindre klub der søger at udvikle sig. Med Lester har holdet fundet en spiller der kan hjælpe dem på begge sider af bolden, såvel som på special teams. Kunne økonomi til kvalitet blive årets mest fornuftige signing i National Ligaen?.