Foto: 1st Down Photo

Denne ugens spiller i fokus er WR, Markus Stinger Olesen. Markus har i Danmark spillet for Kolding Guardians og Triangle Razorbacks, hvor han var med til, at vinde Mermaid Bowl med et af de bedste touchdowns, der er set i Mermaid Bowl de seneste år. Han har ligeledes repræsenteret det danske u19 landshold, A-landshold og været udtaget til Team World i 2014 og 2015, hvor han var starting WR. I 2015 tager han til Sverige for, at repræsentere den svenske storklub og på det tidspunkt også svenske mestre.

2015 blev endnu en succesfuld sæson for Crusaders, da de genvandt det svenske mesterskab og ovenikøbet også IFAF Champions League. Efter den succesfulde sæson, forlængede Markus kontrakten med svenskerne for endnu en sæson, hvor det blev til endnu et svensk mesterskab.

Kan du ikke fortælle lidt om din baggrund?

Jeg spillede alle mine u16 og u19 år i Kolding Guardians. I mine ungdoms år overvejede jeg flere gange at tage på et Highschool ophold i USA, men det blev aldrig realiseret, da jeg følte jeg havde for mange aktiver herhjemme. Inden jeg flyttede til Sverige nåede jeg ikke så meget erhvervsmæssigt, da jeg flyttede lige efter gymnasiet og kun var 19 år.

Inden du rejste til Sverige, boede du i Kolding. Hvad lavede du ved siden af fodbold på det tidspunkt?

Da jeg boede i Kolding gik jeg på gymnasiet og spillede basketball ved siden af amerikansk fodbold. Ved mit første U19 år, valgte jeg at stoppe til basketball og fokusere hundrede procent på skole og fodbold.

Hvornår begyndte drømmen om, at spille fodbold i udlandet og hvordan opstod kontakten med Carlstad?

Drømmen om udlandet startede efter mit første år med World team, hvor der begyndte at opstå interesse for mig som spiller. Der begyndte jeg at forstå, at der var mulighed for at komme ud og spille i udlandet, hvilket både var lidt intimiderende, men også mega interessant. Kontakten med Carlstad opstod efter International bowl i 2015, hvor de havde fulgt med på stream og kontaktede mig igennem europlayers efterfølgende. (Europlayers er et værktøj som virkelig kan anbefales, til andre unge der gerne vil prøve kræfter med football i udlandet.)  

Carlstad har i en årrække været anset som et af de bedste hold i Europa, som også blev bekræftet med sejren i Champions League i din første sæson deroppe. Hvad tænkte du, da de udviste interesse i dig?

Jeg havde også andre muligheder inden Carlstad, både i Frankrig, Finland og Østrig, men valgte i sidste ende Carlstad. Ville virkelig gerne prøve at konkurrere på det højeste niveau i Europa (udover GFL), så følte at Carlstad var et helt perfekt ”match”. På samme tid var jeg også utrolig stolt og beæret over at de havde lyst til at give en så ung og forholdsvis uprøvet spiller, muligheden for at spille på et af Europas bedste hold.     

Inden du tog til Carlstad, havde du endnu ikke optrådt i National Ligaen, da du spillede u19 i Kolding samt Kvalifikations Ligaen med Guardians’ seniorhold. Hvad fik dig til, at tror, at du kunne tage fra Kvalifikations Ligaen i Danmark til et af Europas bedste hold?

Jeg var meget sikker på mine egne evner og vidste at jeg kunne performe på et langt højere niveau, end hvad jeg hidtil havde gjort. Desuden så jeg det også som en kæmpe udfordring, hvor jeg virkelig havde mulighed for at prøve mig selv af.

Efter kontraktforhandlingerne begynder at skride frem, hvor stor indflydelse havde du så selv på kontrakten?

De startede faktisk med at skrive, hvad der skulle til for at jeg ville komme og spille for dem? Men da jeg på daværende tidspunkt ikke anede noget om kontrakter eller lignende, svarede jeg bare ”hvad kan i tilbyde”. Så det endte faktisk med en rimelig standard kontrakt, hvor det primært var små justeringer jeg selv var med til at forhandle. Hvis man er en ung spiller der skal afsted, kan det være en rigtig god ide at få hjælp ift. sin kontrakt. Jeg var heldig at min far var meget entusiastisk og hjalp mig meget igennem processen.

Hvad afgjorde, at du efter én sæson i Carlstad, tog en sæson mere? Var der interesse andre steder fra på det tidspunkt?

Efter den første sæson, gik der meget kort tid før jeg i samarbejde med klubben valgte at tage endnu en sæson i Carlstad. I det første år oplevede jeg nogle af mine største sportslige oplevelser, men følte stadig at jeg manglede at bevise noget på det allerhøjeste niveau. Så derfor var det ikke en særlig svær beslutning, da jeg valgte at tage et år mere i Sverige. Men tror generelt bare jeg er sådan som person, jeg føler altid at jeg kan udvikle mig og gøre det bedre.   

Hvordan kan det være, at du efter to sæsoner, vælger, at vende hjem til Danmark fremfor, at enten blive i Carlstad eller prøve lykken et andet sted i Europa?

Det er faktisk meget enkelt, jeg flyttede hjem, fordi jeg skulle starte på studie. Der var faktisk en længere periode, hvor jeg i samarbejde med klubben overvejede at studere i Carlstad, så jeg kunne blive i klubben. Men i sidste ende ville jeg gerne hjem til Danmark, studere og prøve kræfter med National Ligaen.

Hvor mange imports har Carlstad på en typisk sæson?

Der var typisk 3 amerikanere (hvad man må have i ligaen) og så en 4-5 europæiske imports. Desuden havde vi også amerikansk OC og DC. 

Hvilke forventninger havde klubben til dig, som udenlandsk spiller? Hvilke forventninger var der fra dine holdkammerater? Og hvilke forventninger havde du til klubben, da du kom derop?

I den første sæson var forventningerne fra klubben ikke så store, da jeg stadig var forholdsvis uprøvet på det højeste niveau og på samme tid var i et nyt land, hvor jeg også skulle have styr på mine personlige præferencer. I den anden sæson var det lidt anderledes, nu havde jeg bevist mig selv, kendte mine holdkammerater og kulturen i klubben. Der var derfor en forventning om at performe på det højeste niveau hver eneste uge, hvilket kan være meget stressende. Man skal forstå at når man bliver betalt for noget, bliver man også konstant vurderet. Det er noget som kan være svært at håndtere, men også noget man skal være forberedt på, hvis man ønsker at spille på kontrakt i udlandet.

Hvordan så en almindelig uge ud for dig, da du var i Carlstad?

I min første sæson boede jeg sammen med min svenske holdkammerat Jacob og i min anden sæson boede jeg sammen med min danske holdkammerat Aaron, dvs. jeg boede på ingen tid alene. Undtagen min morgenmad spiste jeg alle måltider, på en restaurant som var tilknyttet klubben. Når programmet ikke stod på football- eller styrketræning, brugte jeg tiden på at arbejde for klubben. Det var primært ved at tage ud og lave football aktiviteter på de nærliggende klubber, men det kunne også være at dele flyers ud osv. Derudover var jeg også træner for klubbens u15 hold, som også var en del af min kontrakt. Jeg havde ikke noget andet job ved siden af football, da klubben betalte mig for at spille og for de ekstra opgaver jeg udførte ved siden af.

Hvad var det sværeste ved, at flytte til Sverige og etablere en fodboldkarriere deroppe?

I min første sæson var det klart at flytte til et nyt land, hvor man ikke kendte nogen mennesker. Jeg var så rigtig heldig at flytte ind sammen med Jacob, som hurtigt blev en af mine bedste venner. Det med at flytte ind ved en er virkelig en stor hjælp, da det ligesom giver en person man kan støtte sig op af. Desuden var der nogle stærke figurer i klubben, eksempelvis vores amerikanske RB Brett som også virkelig tog mig under sine vinger og hjalp mig meget. I starten var der selvfølgelig nogle perioder, hvor man godt kunne føle sig lidt alene og langt væk hjemme fra, men så snart man får etableret sig en god vennegruppe er det ikke noget problem. Jeg havde også generelt et super godt forhold til de andre imports, da de var der på næsten samme vilkår som mig og det var derfor let at bruge tid sammen, da vores skemaer var nærmest identiske. Sportsligt er det noget mere besværligt end socialt, man kommer til en ny klub hvor man ikke kender nogen spillere, trænere eller systemer. Der vil derfor i starten være rigtig mange indtryk, som godt kan overrumple lidt. Men det gælder bare om at holde skruen lige i vandet og fokusere alt sin energi på at gøre det så godt på banen som overhovedet muligt, da det jo i sidste ende, er derfor man er i klubben. 

Har der været nogle svære tider med f.eks skader, forventninger du ikke har kunne leve op til eller andet?

Generelt følte jeg at jeg levede op til forventningerne. Vi havde en lille smule træner udskiftning i min anden sæson og den træner vi havde først på sæsonen var ikke min største fan, men det var lige så meget fordi han favoriserede et offence jeg ikke passede specielt godt i. Han blev dog også afsat efter kort tid og derefter gik det meget bedre ift. træner relation. Man møder selvfølgelig også svære tider, når man ikke selv føler at man spiller godt. Jeg kan huske at jeg havde et par weekender i streg, hvor jeg bare følte at intet fungerede. Så var det bare vigtigt for mig at snakke med de mennesker omkring mig og finde ud af hvorfor det ikke fungerer. Ens tid som import kan være meget kort, hvis man ikke lever op til klubbens forventninger og det er derfor vigtigt at man løser sin problemer, når de opstår.

Ift. Skader var jeg lidt uheldig med at brække min finger til træning ugen inden SM finalen i 16 som desværre gjorde at jeg ikke var særlig aktiv i selve finalen. Ud over det oplevede jeg ingen store skader først da jeg kom hjem til Danmark, hvor jeg uheldigvis rev min ACL og MCL for to år siden.

Hvad var din største oplevelse i Sverige? Både på og uden for banen? Og hvordan var de oplevelser i forhold til det, du har oplevet i Danmark?

Min største oplevelse i Sverige må helt klart være Champions League i 15, at vinde den turnering var virkelig stort og et af mit livs højdepunkter. Men også bare alle de kammerater jeg har fået for livet og i min anden sæson muligheden for at dele hele oplevelsen med min bedste kammerat Aaron. Derfor var anden sæson også virkelig speciel, da jeg havde muligheder for at dele oplevelsen med en anden dansker. Jeg er derfor meget privilegeret ift. at jeg både fik oplevelsen alene, men også med en kammerat.

Det bør dog nævnes at sportsligt, er der ikke noget som overgår at vinde Mermaid Bowl. Følelsen af at vinde det danske mesterskab er bare helt specielt og det er svært at finde noget i udlandet der kan matche det. 

Hvis du kunne gøre én ting om, fra de to sæsoner, hvad skulle det så være? Og hvorfor?

Det er svært præcis at sige, hvad jeg ville lave om. Tror jeg er rigtig glad for den måde de to sæsoner forløb, så kan ikke rigtig specifikt udpege, hvad jeg ville lave om.
Ville måske ikke have taget anden sæson i Sverige, da jeg er lidt ærgerlig over at jeg ikke fik mulighed for at prøve kræfter med Tyskland. (kan jeg jo stadig nå)
😉

Har du siden dit ophold i Sverige følt, at du har kunne bruge dine erfaringer du har draget dig? Både på og uden for banen?

Socialt har det givet mig virkelig mange kompetencer at skulle bo i et nyt land og interagere med mennesker fra en anden kultur. Jeg har også virkelig lært hvad vinderkultur er, som jeg føler kan drages til mange andre kontekster. Især når man tager afsted som ung spiller, er det virkelig bare en god modningsproces som virkelig giver hår på brystet. 

Det er blevet offentliggjort, at du i den kommende sæson tørner ud for Søllerød Gold Diggers. Hvordan får SGD glæde af dine erfaringer?

Selvom jeg stadig er en forholdsvis ung spiller, føler jeg at have erfaringer som en veteran. Håber jeg kan videregive alle mine football erfaringer, men også være med til at støtte op om den vinder kultur der er i SGD. Hvis man har været i en klub som Carlstad med 8 svenske mesterskaber i træk, begynder man virkelig at forstå hvad vinder kultur er og hvordan man bliver en del af det. 

Afslutningsvis: Har du så et godt råd til nogen af de mange talentfulde danskere herhjemme, som har en drøm om at spille i USA eller måske Europa?

Hvis man har en drøm om at spille ude i Europa, skal man først og fremmest omringe sig med gode mennesker som vil hjælpe en og dernæst give sig selv 100 procent for at det lykkes. Et rigtig godt medie er Europlayers, hvor mange store Europæiske klubber scouter, som gør det til et godt vindue for at fremvise sig selv.