Så er det endelig blevet tid til årets første powerranking, og vi har taget et kig på, eller måske snarere et gæt på holdenes indbyrdes styrke. En powerranking inden sæsonstart er naturligvis altid svær, men ved at granske sidste års resultater, konkrete nyheder og troværdige rygter, har vores ekspertpanel stemt, og vi har beregnet holdets gennemsnitlige placering. Sæsonen sparkes i gang på lørdag kl. 14 i hhv. Søllerød og Vejle.

1. Triangle Razorbacks (1,1 – høj: 1, lav: 2)

Der var ikke megen uenighed i panelets vurdering af de forsvarende mestres styrke. Hvorom meget lidt er kommet ud fra Razorbacks-lejren om optakten til sæsonen pånær deres nye, spændende erhvervelser fra den anden side af Atlanten, så er der ikke mange der tror på, at de ikke fra start skulle være i førersædet. Der er også en række forestillinger om, at Vejlegenserne har et hold der kan gå hele vejen i den danske liga. Et traditionelt stærkt forsvar krydret med et løbe angreb, der har givet en række defensive koordinatorer mange søvnløse nætter ser ud til igen i år at kunne blive opskriften på succes i det syd-jyske. Skal man pege på en enkelt akilleshæl, må det være holdets 2+ ekstra kampe i IFAF’s Champion’s League. Disse kampe er sjældent et sted hvor mange kan spare sine spillere, og det betyder flere trætte spillere der enten direkte eller indirekte kan føre til flere skader.

2. Søllerød Gold Diggers (2,1 – høj: 1, lav: 3)

Ligesom der var store forventninger til mestrene, er der også høje forventninger til Søllerød Gold Diggers. Holdet fik sidste år en række nye store profiler til holdet, og forventes i år at være spillet mere sammen. Holdet har ikke hentet udenlandsk hjælp, men satser i stedet på at forsætte udviklingen af egne og tilkomne danske spillere – en opskrift de før har haft stor succes med. Klubben har frem mod 2016 lavet en mindre trænerrokade. Tidl Defensive Coordiantor (DC) Troels Vestergaard, har overtaget posten som offensiv koordinator (OC), mens tidl. OC John Hansen er blevet Quarterbacks Coach. Carlos Barrera har overtaget posten som DC efter Troels Vestergaard. Om det var det der skulle til for at Gold Diggers igen kan løfte trofæet, er svært at vurdere, men der næppe mange der er i tvivl om at Gold Diggers har et utroligt stærkt hold igen i år.

3. Aarhus Tigers (3,1 – høj: 2, lav 4)

Måske lidt overraskende har panelet vurderet Aarhus Tigers til en 3. plads i årets første powerranking. Om det er sidste års sidst fire kampe hvor de slog Towers, Gold Diggers, Demons, og tabte en snæver semifinale til Razorbacks der spøger i eksperternes hukommelse er svært at sige, men Tigers har som de to øverste hold på skamlen en spændende roster, men også mange spørgsmålstegn. Med med både Jakob Karkov og Mathias Lilhauge på holdkortet, må der være folk der spørger sig selv, hvem der står bag center når sæsonen går i gang. Hvad kan holdets nye amerikaner Justin Shackleford egentligt? Og hvilket hold er det vi får at se når sæsonen går i gang? Er det holdet der gav en uimponerende indsats mod Herlev Rebels sidste efterår eller er det holdet slog Gold Diggers solidt og spillede lige op mod de senere mestre? Det må tiden vise.

4. Copenhagen Towers (3,6 – høj: 3, lav: 4)

Copenhagen Towers er blevet henvist til den kedelige 4. plads i årets første Power Ranking. Til trods for den kedelige placering, har klubben fået et par spændende nye spillere i Brian Amaral og Quinn Bullard, som sagtens kan være med til at føre Towers tilbage til en Mermaid Bowl. Holdet havde en ujævn sæson sidste år, og havde svært ved at komme i gang efter sommerpausen, særligt på angrebet. Forsvaret var sidste år statistisk det bedste i yards per play, men som i alle andre sportsgrene gælder det om at score point og det var problematisk for københavnerne sidste år. Netop her ser Amaral og Bullard ud til at være gode kort at have på hånden, og det bliver uden tvivl et spændende hold at følge i år.

5. Amager Demons (5,0 – høj: 5, lav: 5)

Sjældent har eksperterne været så enige som med Amager Demons, som i denne powerranking. Holdet har siden de rykkede op været solidt placeret i midten af ligaen, og heller ikke i år ser det ud til at ændre sig ret meget for dæmonerne. Sidste år havde John Stevenson, Demons cheftræner, en af ligaens mest sparsomme spillerlister, og det er endnu uvist om det har ændret sig synderligt for klubben på Amager. Stevenson er hentet til klubben for at være med til at udvikle holdet i en spændende retning, men for at det kan lykkes, kræver det naturligvis at der er nogle spillere at udvikle, og det ser eksperterne på nuværende tidspunkt som holdets største problem. Vi spår at Demons har talentet til at slå Rebels, Stallions og 89ers i hvad der kan blive spændende kampe, men får det svært mod top 4.

6. Horsens Stallions (6,3 – høj: 6, lav: 7)

Stallions har overlevede deres første sæson tilbage i National Ligaen, og har tilføjet et par spændende spillere i engelske Anthony Clarke og ungarske Thomas Gál, der skal være med til at udvikle klubben. Det er andet år i træk, at klubben forsøger sig med europæiske forstærkninger, hvilket de som bekendt havde stor succes med sidste år. Kan trænerstaben, ledt an af Anders Bysted, forsætte udviklingen af egne spillere og få lidt støtte fra  Clarke og Gál er der gode muligheder for østjyderne, men på nuværende tidspunkt på de tage til takke med en 6. plads i årets første powerranking.

7. AaB 89ers (7,3 – høj: 6, lav: 8)

89ers havde en svær sæson sidste år, og der er ikke mange af panelets eksperter der spar, at det bliver meget bedre for Aalborg-klubben i år. Thomas Thomsen er blevet afløst af Jakob Zinck Thellufsen som cheftræner, men ellers har der været meget stille fra 89ers. Uanset hvad, havde de sidste år en presset spillertrup, som klubben i særdeleshed har haft brug for at udvikle hen over offseason, for at gøre sig fri af nedrykningsspillet. 89ers kan glæde sig over at starte sæsonen noget mere afslappet end da de sidste år startede med at møde ligaens top 4 i holdets fire første kampe. Det skulle give football Danmark og eksperterne et bedre hint om hvad vi kan forvente af nordjyderne.

8. Herlev Rebels (7,4 – høj: 7, lav:8)

Herlev tog et stort dyk sidste år, efter at have måttet sige farvel til en række profiler der forlod klubben til fordel for bl.a. Søllerød Gold Diggers, og det forventes desværre at den nedadgående kurve bliver ved, og at de med en hårlængde taber til 89ers og bliver rangeret som powerrankingens sidsteplads. Holdet havde sidste år en meget lille spillertrup, men formåede alligevel at producere et par overraskelser, bl.a. mod Aarhus Tigers. Det ser dog ud til at være længe glemt, og det forventes at Rebels skal kæmpe med næb og klør for sejre, såvel som overlevelse i den bedste række.