De seks danskere i den bedste college-række fik masser af spilletid i 2016.

Den amerikanske college-sæson sluttede forleden med en overraskende sejr til Clemson over Alabama, men for de hele fem danskere i den bedste college-række, var der tale om en overordnet positiv sæson, hvor flere fik spilletid.

Nationalligaen.dk ser på hvordan det gik for de fem og deres hold.

Statistik baseret på holdenes kamprapporter.

Andreas Knappe, OL, UCONN

Silkeborg-kæmpen sluttede ikke ligefrem sin collegekarriere på en ”high note”. Han var en af kaptajnerne på et Connecticut-hold, der havde en forfærdelig sæson, hvor holdet kun vandt tre kampe, den offensive coordinator blev udskiftet undervejs, og cheftræner Bob Diaco endte med at få en fyreseddel.

I holdets sidste seks kampe scorede man kun 59 point, mens forsvaret lukkede 196 point ind. Personligt gik det bedre for Knappe, der efter sæsonen er blevet udvalgt til at spille i NFLPA Bowl.

Næste mål for Knappe, som tidligere har spillet i Triangle Razorbacks, er nu NFL, hvor drafteksperterne lige nu diskuterer hvorvidt danskeren, der kan spille både tackle og guard, har klaret sig godt nok til at blive draftet. Ikke mindst Knappes høje alder, han vil være 26 år, når NFL-sæsonen starter, ses som et minus.

De mest optimistiske bud lyder på 6. runde, mens pessimisternes bud lyder, at han som minimum bliver undrafted free agent, og derfor får muligheden for at vise sig frem for et hold i training camp.

Hjalte Froholdt, OL, Arkansas

Svendborg-drengen Froholdt skiftede inden sæsonen position fra defensive tackle til guard. Det gik fint, og Froholdt, som sidst har spillet i Søllerød Gold Diggers, var fast inventar på Arkansas offensive linje. Froholdt spillede venstre guard på en offensiv linje sammen med blandt andet kæmpe-LT, Dan Skipper (2,08 meter), som de fleste regner med har en fremtid i NFL.

Arkansas havde en mellemgod sæson med 7 sejre og 6 nederlag, og sluttede lidt ærgerligt af med et nederlag i Belk Bowl mod Virginia Tech.

Froholdt fik undervejs i sæsonen meget kritik, specielt efter Arkansas’ kamp mod Alabama, hvor han blev totalt domineret, men efterfølgende rejste han sig og det lover virkelig godt for næste sæson.

Det er stadigt tidligt at tale om NFL, men hvis Froholdt fortsætter takterne fra denne sæson, skal han nok få chancen.

Steven Nielsen, OL, Eastern Michigan

Freshman, Steven Nielsen fra Dragør, fik masser af spilletid i alle kampene, i sin første sæson hos Eastern Michigan Eagles i Ypsilanti, inklusiv en kamp fra start imod Ohio University.

Den 145 kilo tunge dansker, med en fortid i AFC Ørestaden Spartans, endte som førstereserve på venstre guard. Og da spilleren foran ham er senior, burde der være gode muligheder for en plads i startopstillingen i efteråret. En flot start på college-karrieren efter skiftet fra High School.

Eastern Michigan havde en meget positiv sæson, hvor holdet sluttede med 7 sejre og 6 nederlag. En klar forbedring efter 2015, hvor holdet kun vandt én kamp.

Sæsonen sluttede dog lidt trist af med et nederlag til Old Dominion i Bahamas Bowl lillejuleaften. Men mon ikke, at det faktum, at man var på Bahamas hurtigt fjernede tristheden.

Christian Cederquist, OL, Louisiana-Lafayette

Den store linjemand skiftede, før sæsonen, Eastern Arizona Community College ud med Louisiana-Lafaytte Ragin’ Cajuns.

Det blev dog ikke til så meget spilletid, faktisk ikke noget, da han valgte at red-shirte, hvilket betyder at man vælger at blive på sidelinjen, uden at bruge et års eligibility. Læs om red-shirting her.

Christian Cederquist, der i Danmark sidst spillede for Copenhagen Towers, har derfor stadig to år tilbage i college og kan forhåbentlig få spilletid næste år som senior.

Louisiana-Lafayette havde en middelgod sæson med 6 sejre og 7 nederlag og sluttede af med at tabe New Orleans Bowl til Southern Miss.

Theis Bagnkop, OL, UNC Charlotte

Nordjyden, Theis Bagnkop, skiftede før sæsonen fra det lille junior-college, Louisburg College Hurricanes til UNC Charlotte 49’ers, begge i staten North Carolina.

Guldgraverne havde en meget middelmådig sæson med kun fire sejre, men det er heller ikke mere end to sæsoner siden, at UNC Charlotte skiftede den næstbedste række, FCS, ud med den bedste collegerække, FBS.

Bagnkop, der oprindeligt er fra Aab 89ers, fik ikke nogen spilletid. Havde han fået det, var der mulighed for et vaskeægte danskeropgør, da UNC Charlotte mødte Eastern Michigan i september.

Det bliver der forhåbentligt næste år. Flere af 49’ers startere på den offensive linje er i hvert fald seniors, så der er gode muligheder for at rykke lidt op i hierarkiet.

Lukas Plum Olsen, TE, Troy

Den eneste dansker i den bedste collegerække, der ikke spiller på den offensive linje, er Lukas Plum Olsen, der spiller tight end for Troy University i delstaten Alabama.
Lukas Plum Olsen, der har en fortid i Copenhagen Towers og på Suwannee High School i Florida, fik ingen spilletid for Trojans.

Troy havde en fremragende sæson, som sluttede med 10 sejre, en tredjeplads i Sun Belt Conferencen og en sejr i Dollar General Bowl over Ohio Bobcats. I en enkelt uge sneg Troy sig endda op på en 25. plads på AP’s ugentlige power ranking.


Og så en honorable mention!

Simon Mathiesen, K, Northwest Missouri State Bearcats

Hvis NFL-drømmen ikke lykkes for Andreas Knappe, er der måske en chance for, at den danske kicker kan træde i Morten Andersens fodspor.

Northwest Missouri State havde endnu en ubesejret sæson, der endte med, at skolen vandt finalen i Division II over North Alabama Lions. Skolens tredje mesterskab på fire år. Med finalesejren er Bearcats oppe på 30 kampe i træk uden nederlag

Og den statistik havde den 23-årige dansker, der har en fortid hos Søllerød Gold Diggers, en væsentlig andel i. Han scorede på 18 ud af 21 field goals (85 %) og 86 ud af 88 PATs, for i alt 140 point.

Simon Mathiesen blev oprindeligt rekrutteret som receiver, men det var som kicker, at han excellerede og satte flere skolerekorder.

Samlet set ender Mathiesen med en samlet statistik efter fire år i Maryville, som følger:

Field goals: 61-74 (82 %)
PAT’s: 237-243 (97,5 %)
Point: 420