På lørdag, den 30. oktober kl. 13.00, tager Danmark i mod Østrig i den første landskamp, siden efteråret 2019. Kampen skulle have været spillet sidste år, men covid-19 udsatte de afgørende EM-kampe.
I 2019 var Danmark i pulje med Holland og Finland ved de indledende kampe ved EM. Danmark vandt den første kamp mod Holland med 22-19. Den efterfølgende kamp mod Finland, tabte Danmark med hele 44-3. Derfor gik Finland videre til ”Final Four” og Danmark skulle i år have spillet mod Storbritanien, men igen, grundet covid-19-situationen, måtte Storbritannien trække sig og dermed gik Danmark videre til kampen om 5. pladsen. Kampen har betydning for seedning til EM 2022, hvor man på papiret får nogle nemmere modstandere som nr. 5 fremfor nr. 6.
Det er lidt overraskende, at Østrig har fundet vej hertil. Østrigs vej hertil, har budt på særligt én stor overraskelse, da de tilbage i 2019 tabte til Italien med 21-14. Østrig har tradition for at spille sig i finalerne, når der spilles EM og derfor er det også overraskende, at de nu skal spille om 5. pladsen mod Danmark. Tilbage i august spillede Østrig mod Serbien, en kamp som Østrig vandt med hele 48-6 og kvalificerede sig dermed til denne kamp mod Danmark.

Der er heller ingen tvivl om, at det er gæsterne fra Østrig, der er favoritter til denne kamp. Danmark har aldrig slået Østrig, og hånden på hjertet, så ville det også være overraskende, hvis det skulle være tilfældet på lørdag. På klubplan er det også de østrigske hold, der har været dominerende, hvor Swarco Raiders de seneste år har vundet alt de har deltaget i.

Danmark stiller med en stærk roster, hvor QB Alexander Kronborg har brugt sæsonen i Tyskland, hvor han dog ikke har været starting QB, men alligevel kastet 923 yards og 10 touchdowns på 79 forsøg. Der er ingen tvivl om, at han kommer til at starte inde på lørdag.

Selvom Danmark stiller med et stærkt hold, så savner jeg et par navne på listen. F.eks. to af de absolut bedste linebackers, David Tawake og Mermaid Bowl MVP, Andreas Schneider. Ligeledes savner jeg også Copenhagen Towers’ Jakob Green, som har haft en stor sæson. Ikke mindst, så savner jeg også Joachim Navntoft, som netop har vundet European Football League, blevet udnævnt til All-star holdet og vundet Mermaid Bowl med Towers, på den offensive linje. Der kan selvfølgelig være mange gode grunde til, at de ikke er at finde. Jeg er dog ikke i tvivl om, at dem, som er med i stedet for, er klar til at gribe deres chance.

På den offensive side er det vigtigt, at Kronborg finder kemien med sine WR’s, og ikke mindst National Liga MVP, Magnus Urth, som nok bliver den ene starting WR. Danmark har brug for et balanceret angreb og derfor vil det også være vigtigt, at den offensive linje får givet deres RB gode arbejdsbetingelser. Her forventer jeg at se Christian Vahl som starting RB.

1st Down Photo: RB Lasse Lykke i kampen mod Holland

På den defensive side, har jeg svært ved at spå om ret mange af pladserne, da jeg ser stor konkurrence om de 11 startpladser. Jeg er dog sikker på, at vi kommer til at se meget til Mads Marquard på den defensive linje, Jimi Laursen som LB og rutineret Magnus Bitsch i bageste række som safety.

Fra Østrig er det særligt værd at holde et øje på RB, Florian Wegan. Han lavede to touchdowns mod Serbien og førte den østrigske liga i rushing yards med 810 yards og 9 touchdowns i 8 kampe.

Landstræner, Lars Carlsen har givet en kommentar inden kampen:

Det er ingen hemmelighed at Østrig længe har været en stormagt i europæisk amerikansk fodbold. Hvad er det de er så gode til i Østrig?

Helt fundamentalt så har de en rigtig god kultur ift. amerikansk fodbold – det bliver taget meget seriøst, både hvad angår coaching og udvikling af spillere. Et østrigsk landshold, hvad enten det er U19 eller senior, er altid meget disciplineret og vel-coached. Spillerne er altid veltrænede – eksplosive, hurtige og stærke, med en god teknik på alle positioner. De laver ikke mange fejl og er taktisk meget velfunderede.

Hvad kan vi forvente af det danske hold i på lørdag?

Danmarks landshold består af en god blanding af unge spillere uden den store erfaring på højeste internationale niveau, og så nogle meget erfarne spillere med mange landskampe i bagagen. Holdet udviklede i løbet af den netop overståede camp en god kemi og stærkt sammenhold, udtrykt ved der blev gået til den i træningerne for at presse hinanden til at blive bedre, og stadig bevare respekten for hinanden. Der er nogle eksplosive spillere på offense, som jeg forventer vil levere flere store spil i løbet af kampen. Og så vil de bakke hinanden op hele vejen gennem kampen.

Hvad skal lykkes, hvis vi skal have vores første sejr over Østrig?

Vi skal spille ”complementary football” – alle 3 dele skal fungere og supporte hinanden. Offense skal holde defense på sidelinjen og ikke turne bolde over, til gengæld så skal defense gerne stjæle en posession eller 2, og så skal special teams spille solidt og fejlfrit. Vi skal spille offensivt og ikke overlade initiativet til Østrig, så bliver de rigtig svære at vinde over. Vi er kommet tættere og tættere på dem de sidste gange vi har spillet mod dem, og vil gerne tage den første sejr på lørdag den 30. oktober.

 

Den danske roster kan ses her: https://www.daff.dk/amerikanskfodbold/landshold/a-landsholdet/trup-til-5-pladskampen/

Den østrigske roster kan ses her: https://football.at/2021/10/das-ist-unser-kader-gegen-daenemark/?fbclid=IwAR0egJF-FPGISsiMOZh_QMlI1lLPaCMSLSeXQ1MzOe_43IPjfMz8OV32wDk

Kampen spilles på Gladsaxe Stadion. Billetter kan købes her: https://boldbillet.dk/show/event/a-landsholdet-danmark-vs-oestrig-30-okt-2021

Skulle man ikke have mulighed for at se kampen på Gladsaxe Stadion, vises den også live på DRTV.