Foto: Michael Quist – www.michaelquist.dk

Herlev Rebels går en hård opgave i møde, når de søndag skal til Gentofte for at spille Wild Card-kamp mod de forsvarende mestre fra Copenhagen Towers. De to hold mødtes en enkelt gang, i Herlev, i den regulære sæson, hvor Towers vandt en massiv sejr på 48-0. Nu er Towers på hjemmebane, og det må siges, at de er storfavoritter imod et Herlev-hold, der går vind-eller-forsvind-kampen i møde med den laveste seedning i playoffs.

Der er mindre end 10 kilometer mellem Kildegårdsskolen i Hjortespring, hvor Herlev Rebels hører til, og Copenhagen Towers’ klubhus i Gentofte. Der er tale om to klubber, som begge har fejret deres 25 års jubilæum i år. Men der er samtidigt også tale om to klubber, der i ualmindeligt lang tid har rivaliseret over, hvem der havde den bedste ungdomsafdeling. Således står både Towers og Rebels frem som værende blandt de bedste U19-afdelinger gennem tiden, hvilket har resulteret i så mange tætte kampe igennem årene, at der har udviklet sig et indædt rivalforhold i mellem de to ungdomsafdelinger.

Hvor Towers netop har vundet to Mermaid Bowls i træk, har Rebels derimod aldrig stået i en. Ligeledes havde de to hold, forud for et møde i juni, ikke spillet mod hinanden siden 2010, hvor Towers var værter for, og vandt, en Friday Night-kamp på Gentofte Stadion. Begge faktorer er nok medvirkende til, at rivaliseringen på seniorsiden ikke er nær så stor, som den er i mellem U19-holdene, og selvom de to ungdomshold har haft nogenlunde sammenlignelig succes, når det kommer til Junior Bowl-sejre inden for det sidste årti, så må Towers’ seneste succes på seniorsiden kunne ses som et resultat af, at de måske har været bedre til at omdanne juniortalenter til bidragende seniorspillere.

To skelsættende imports

I 2010 hentede både Rebels og Towers forstærkninger fra USA, som skulle vise sig at betyde utrolig meget for deres respektive klubber over en længere periode. Det er svært at tale om henholdsvis Towers’ og Rebels’ sidste fem sæsoner, uden at nævne QB JR Artozqui, som har vundet de seneste to Mermaid Bowls med Towers, og HC Johan Williams, som gav Rebels en stabilitet på trænersiden, som klubben tidligere havde manglet. Begge amerikanere blev, måske en smule ukarakteristisk for imports i Danmark, fem år i deres respektive klubber, og havde således begge deres sidste sæson i Danmark i 2014. 2015 markerer altså for både Towers og Rebels starten på et nyt kapitel. Succes bliver i amerikansk fodbold sjældent skabt af én mand alene, men hvis man kigger på de to klubbers succes over de sidste fem år, så står det klart, at Towers har klaret sig væsentligt bedre i perioden end Rebels – spørgsmålet bliver nu, hvordan de to klubbers succes kommer til at udarte sig i dette nystartede kapitel.

Rebels’ årlige resultater kan, under Johan Williams, bedst beskrives som svingende. Det blev både til semifinale deltagelser og tidlige exits. Holdet var dog aldrig tæt på at stå i finalen. Rebels, der i år bliver ført an af HC Daniel Lassen, har i indeværende sæson fortsat med at være netop dette: svingende. Der er blevet vist gode takter i flere kampe, men der har i den grad også været nogle lavpunkter, som i perioder har givet grobund for spekulationer i, om Herlev kunne ende i nedrykningsspil. Efter 10 kampe klarede Herlev sig lige præcis med i slutspillet – blandt andet i kraft af en overraskende sejr over Aarhus Tigers. Der er dog ikke blevet lagt skjul på fra klubbens side, at NL-holdet befinder sig i en genopbygningsfase, som Daniel Lassen har fået ansvar for, efter at Johan Williams er taget tilbage til USA.

Hvor Rebels måske ikke har gennemgået den store resultatmæssige forandring i forhold til skiftet af cheftræner, så kan det umiddelbart virke til, at Towers har haft en smule svært ved at erstatte JR Artozqui. Som udenforstående virker det til tider lettest at se, hvor meget en import bidrager med for et hold, når personen rent faktisk spiller på banen. Mange vil nok konkludere, at Johan Williams har været med til at give Herlev Rebels noget relevans. Det har dog været helt tydeligt for alle, der har kigget med, når Towers har spillet, at Artozqui var en QB, der gjorde utrolig meget for Towers. Måske er det derfor, at holdet har valgt ikke blot at finde en enkelt erstatning for den amerikanske QB – de har i stedet gjort brug af to skiftende QB’s i de fleste af deres kampe. Først delte Kasper Skyum snaps med Christian Lisby, men da sidstnævnte er taget til USA efter sommerferien, er den unge Marcus Bennett blevet hentet op fra U19-holdet for at deles om spilletiden men den mere erfarne Skyum. Towers har tabt tre kampe i træk forud for playoffs, og har uden tvivl sat en stor ring rundt om Herlev Rebels, som værende den modstander, hvor skuden skal vendes.

Kampvilje skal afgøre, hvem der går fra opgøret med sejr

Towers’ cheftræner, Peter Herbild, kan umuligt være fuldt tilfreds med de seneste tre kampe, hans hold har spillet. Det er blevet til tre nederlag, men det skal pointeres, at Towers har mødt de tre andre hold i Top 4. Herlev Rebels har godt nok, en smule overraskende, slået Aarhus Tigers for nyligt, men er altså stadigvæk et betydeligt stykke fra at være blandt ligaens fire bedste hold. Således blev det også kun med nød og næppe til den sjetteplads, der gav holdet adgang til slutspillet. Derfor ligner det på forhånd et møde, hvor rebellerne skal kæmpe deres livs kamp, hvis de skal kunne overmande de forsvarende mestre. Towers må, alt taget i betragtning, anses som værende storfavoritter i opgøret. Derfor understreger Herbild også, hvordan holdet skal glemme, hvad der er sket i de sidste tre kampe, og bare fokusere på at finde glæden ved spillet frem igen: ”Vi skal finde figther-attituden frem, og så skal vi slappe lidt af og nyde at spille fodbold.”

Det er ikke lykkedes os at få en kommentar fra Rebels-lejren inden deadline.

En Herlev-sejr ville være et enormt upset, og selvom de sidste par sæsoner har vist, at upsets kan ske i National Ligaens playoff-kampe, så må det bare siges, at det sjældent er i Wild Card-runden, at de finder sted.

Kampen, som skal afgøre hvem af de to hold, der skal i semifinalen, spilles kl. 14.00 på Towers’ kunstgræsbane; Ved Stadion 6, 2820 Gentofte.

Seneste indbyrdes opgør

Copenhagen Towers @ Herlev Rebels – 48-0