Foto: SBC Photo

På lørdag starter slutspillet i National Ligaen, når AaB 89ers tager i mod Aarhus Tigers i wild card kampen.

89ers har hjemmebanefordelen og har #4 seed efter en sæson, hvor de er gået 5-5. Tigers går ind til kampen som #5 seed, 4-6. De havde en svær sæsonstart, hvor de efter fire kampe blot havde én enkelt sejr. Dette har været med til, at forventningerne til Tigers er hurtigt faldt. Siden da, har Tigers fået pustet liv i selvtilliden og spillet på et højt niveau, hvor de har vundet 3 kampe. Tigers har ikke formået, at slå de tre hold i toppen af ligaen, men har for to uger siden netop slået modstanderen i wild card runder, 89ers. De to hold har vundet én kamp hver indbyrdes.

89ers’ sæson har været interessant, og hver gang de er trådt på banen, har jeg siddet med en tanke om, at ”den her kamp kan de godt vinde”. Det har især være på baggrund af deres eksplosive offense. QB, Alexander Kronborg har kastet bolden 342 gange (flest i ligaen), 2690 yards (næstflest i ligaen) og 38 TD (flest i ligaen) i 9 kampe. Foruden det, har deres amerikanske RB, Breon Allen bidraget med 2 TD pr. kamp han har spillet, et snit på 10 yards pr. carry. Desværre for 89ers, er det kun i tre kampe lykkedes dem, at holde modstanderne på under 40 point, hvoraf den ene var i første opgør mod Tigers. Det har gjort, at 89ers har spillet nogle højtscorende, underholdende kampe.

Med Tigers’ mobile QB, Isaiah Weed og RBs, Lasse Lykke og Rickey Stevens, så er der god grund til, at tro på en højtscorende affære i sæsonens første slutspilskamp. Lasse Lykke satte 5 TDs på tavlen, hvoraf 4 af dem blev løbet og et enkelt grebet, da de mødte 89ers for to uger siden.

Tigers’ head coach, Thomas Pedersen har følgende kommentarer til kampen:

Hvad har været jeres fokuspunkter omkring jeres forberedelser til kampen?

Ydermere bør det nævnes, at nu hvor vi rammer slutspillet har vi i forbindelse med træning har haft en mere floworienteret tilgang. Her bygger vi på de skemata som spillerne har med sig fra den regulære sæson, hvor vi har prøvet at definere, hvad der er vigtigt for os, og hvad der blot er ligegyldigt støj. Dette er eksempelvis set i det, der momentært i tidligere kampe er opstået mellem os og udefrakommende omstændigheder, som ved nærmere analyse ikke har været inden for vores indflydelsessfære og ej har bidraget med noget gunstigt. Derfor må vi, for at parafrasere et foucauldiansk perspektiv, “lade enhver værne om ikke blot sig selv, men også andre”, som skal afspejles i en kollektiv positiv tilgang, som grundlag for holdets momentum.

Har I, med udgangspunkt i seneste indbyrdes opgør, fundet nøglen til, at lukke ned for 89ers’ eksplosive angreb?

Deres målscore imod os er præget af en vis statistisk usikkerhed grundet den overskuelige empiri, men den foreløbige konklusion peger i retning af svære omstændigheder i forhold til at stoppe dem fra helt at score point.

Kampen mod SGD så ud til, at være hård for flere af jeres spillere og med henblik på Timmis skade og Marko Ilic’ fravær, hvordan står i så til kampen på lørdag?

Nu er jeg ked af at lyde lukket, men I min tese om tilgangen til kamp, vurderer jeg oftest, at det ikke producerer værdi for os udadtil, at fokusere på skader, idet de har en sådan karakter, at de på nuværende tidspunkt ikke kan konkluderes at være et fordelagtigt fokusområde.

Og hvordan sørger i for, at rejser sidste uges nederlag og hiver momentum frem fra sejren over netop 89ers?

Vi går ind til kampen med et flerdelt fokus. Bourdieu teoretiserede engang at ethvert felt er præget af symbolsk kapital, og det må da også siges at være af overordentlig vigtighed at vi maksimerer på den symbolske kapital vi kan tilføje til kampen, være det sig taktiske justeringer, momentum eller positivitet på sidelinien – som alle kan være bidragende faktorer i at dreje kampen til vores fordel.

AaB89ers head coach, Jakob Zinck Thellufsen, er ligeledes kommet med sit besyv på kampen:

I har længe kendt modstanderen i wild card runden og har netop mødt Tigers, hvor det endte med et nederlag. Hvordan har i udnyttet, at I har haft en friuge mere end Tigers?

Det at have en ekstra uge, har selvfølgelig betydet at vi har kunnet fokusere rent på Tigers i to uger. Vi har brugt energien på at få fokuseret på hvad det er vi skal være gode til, og hvad der er vigtigt. Vi var måske lidt nede over ikke at vinde med en enkelt pind mere mod Razorbacks (som ville have givet direkte adgang til semifinalen). Det tror jeg gjorde, at vi ikke rigtigt formåede spille at med den rigtige tænding og fokus da vi mødte den i forrige uge. Så det handler om, at vi skal have den rigtige attitude fra start.

Udover det, at har vi selvfølgelig brugt en del tid på at afklare vores aftaler i run defence, da de har tre spillere der alle er giftige ball carriers. Så det skal vi have styr på.

Jeres offensive linje har bidraget stort til den succes, som offense har haft i år. I har gennem sæsonen ikke haft en enorm bredde på linjen. Hvordan påvirker Aaron Bronsteins skade jeres planer i mod Tigers?

Aaron har døjet med skader hele sæsonen, så man kan sige, at vi har prøvet at spille uden ham før. Vi har forsøgt at få dybden, ved at nogle af vores defensive spillere bidrager – og jeg synes de gør det fremragende når de er på offensiv linje, men vi er selvfølgelig nødt til at have styr på, at de også er klar til at levere på defence. De fem som spiller skal have en god kamp. Det er et hurtigt forsvar vi kommer op i mod, så det må ikke overraske os.

Jens Ole Kaae har ikke spillet mange kampe for jer i denne sæson og var ikke med i jeres seneste kamp mod Tigers. Kan vi forvente, at se ham på banen i wild card runden?

Jens Ole er i USA på college i efteråret. Han blev skadet i foråret, og var først klar her efter sommer. Der havde han mulighed for at spille de to første kampe, men vil ikke være tilgængelig resten af sæsonen.

Hvordan sørger i for, at rejse jer efter det seneste nederlag i mod netop Aarhus Tigers?

Fuld fokus er på, at det er slutspil. Alt er nulstillet, og nu handler det om at lægge alt i at gøre sit bedste i næste kamp. Så det er med at glæde sig, og så bringe alt den energi man har til fodboldbanen. Gør vi det, er jeg også overbevist om vi vinder på lørdag.

*Stats er hentet på www.nationalligaen.dk

Kampen spilles på AaBs anlæg kl. 14:00 lørdag d. 14. september.

Kan du ikke komme på stadion, streames den lige her: https://www.zibrasport.dk/events/play-offs-wildcard-kamp-772/